Plaça Major
La plaça Major està situada entre els carrers de Salvador Lluch i Sant Pere, i antigament rebia el nom de plaça de la Creu de Terme. Ha estat tradicionalment un espai de molta activitat comercial i cívica.
A tocar de la plaça hi passava el camí medieval, que seguia l’antiga via romana i que avui perdura en el traçat dels carrers dels Màrtirs del Setge de 1714 i del carrer Major.
Per tal d’atendre els viatgers s’hi va construir un hostal, que estava als terrenys que actualment ocupa el mercat. Com era habitual en l’època, a banda d’hostal, feia les funcions de taverna, fleca, carnisseria i venda d’altres productes de primera necessitat.
A finals del segle XIX s’enderroca l’edifici per construir-ne un de nou per allotjar les escoles unitàries. Als anys 30 del segle XX es fan obres per donar-li un nou ús, el de mercat, funció que, amb diferents reformes, és que continua realitzant.
També hi ha referències que el 1764 al carrer Major, a tocar de la plaça, s’hi va instal·lar la primera farmàcia de Gavà.
La plaça va acollir una de les primeres fonts públiques, que subministrava aigua procedent de la mina de can Tries. Encara la podem veure a la banda nord.
Trobem altres edificis emblemàtics, com la Casa Gran i la casa Planas i Crehuet, que va ser construïda l’any 1859 a la cantonada amb el carrer de Salvador Lluch. Diferents generacions de gavanencs també recorden comerços com la ferreteria Font, la merceria de la Remei o ca la Clara, que es va instal·lar a la casa Planas i Crehuet en finalitzar la Guerra Civil.