Masia de can Llong
Ubicada a l’entrada de la vall de la Sentiu, aquesta masia d'origen medieval i actualment de propietat municipal va ser una de les més importants de Gavà.
La riquesa de recursos i bona ubicació de la vall de la Sentiu vénen testimoniades per troballes d’època prehistòrica i les restes d’època iberoromana al voltant de la masia de can Llong. Tradicionalment va ser una rica zona agrícola, alhora que camí de pas cap al castell d’Eramprunyà i el massís de Garraf.
Les primeres referències de la masia daten del segle XIV i la vinculen a la família Sbert, de qui pren el nom d’origen. A partir del 1700 ja serà coneguda per can Llong i esdevindrà una de les masies més importants de Gavà.
El poeta i cronista Marian Colomé (1894-1974) recull el record popular de can Llong com una de les cases que va patir més robatoris a mans dels bandolers que, a mitjan segle XIX, saquejaven camins i hisendes de gairebé tot Catalunya, i com en un d’aquests atacs, lluitant per defensar els seus béns, alguns dels habitants de la casa van morir a mans dels assaltants.
De la masia en destaquen els elements construïts amb la pedra sorrenca vermella de la zona: els dos portals adovellats de mig punt, les llindes superiors i brancals laterals de portes i finestres, i les arestes de les cornises o trencaaigües. A la façana principal hi ha un rellotge de sol que data de l'any 1833, quan s'hi va efectuar una reforma.
L’any 1998, l’Ajuntament hi va fer una profunda remodelació, ja que només en quedaven dempeus els murs. Actualment acull un restaurant que s’emmarca en l’àrea de lleure de la Sentiu.
Adreça i localització
Carretera de la Sentiu
Gavà
Espanya