Mines Prehistòriques de Gavà – mina 28
La mina localitzada al bell mig de la plaça d’Amadeu Vives, al barri de Can Tintorer, és la coneguda com la mina 28 i és una de les que van ser reaprofitades com a cambra funerària.
Del conjunt de 110 mines identificades fins avui, algunes van ser reutilitzades per la mateixa comunitat minera com a espai d’enterrament dels seus difunts.
S’han localitzat dos tipus d’enterraments que corresponen a èpoques diferents durant el neolític.
Els més antics, que poden datar d’entre 4000 i 3500 aC, corresponen al sector de les Ferreres i són dues mines que aixopluguen un o dos individus acompanyats d’objectes personals o d’ofrenes, el que anomenem aixovar, molt ric. Ha estat en aquestes mines que s’han localitzat el ganivet d’obsidiana procedent de Sardenya, les destrals de roques alpines o els vasos de boca quadrada.
Les tombes més modernes, d’entre 3500 i 3000 aC, corresponen a enterraments també en mina, però col·lectius. Aquests espais van ser reaprofitats de forma successiva en el temps per enterrar-hi els difunts de la comunitat, normalment amb un aixovar aparentment més pobre.
La mina 28 és una de les que aixopluga un enterrament col·lectiu d’aquest tipus.
A banda de poder recuperar gran quantitat de ceràmiques, fauna, eines de pedra i os i restes de variscita a mig treballar, a la mina s’hi van trobar fins a onze persones, algunes d’elles infants. Les restes estaven força barrejades i en mal estat. Com a tot acompanyament es van recuperar diverses mandíbules de gos, que estaven per sobre dels esquelets, i gran quantitat de fusta i llavors carbonitzades d’ullastre (olivera silvestre) que podrien haver format part d’algun ritual funerari.
Un dels homes enterrats en aquesta mina, que devia tenir entre 30 i 40 anys, té dues trepanacions al crani, perforacions que van ser fetes en vida. El crani es pot veure al Museu de Gavà.