Jornades Europees d'Arqueologia a Gavà. El 15, 16 i 17 de juny

Jornades Europees d'Arqueologia 2024. El 15, 16 i 17 de juny

10-06-2024
40 activitats a tot Catalunya

Catalunya se suma a les Jornades Europees d’Arqueologia amb una quarantena d’activitats gratuïtes als principals museus i jaciments arqueològics

  • Una oportunitat per conèixer i descobrir l’arqueologia amb activitats, tallers, visites guiades i portes obertes durant els dies 14, 15 i 16 de juny.
  • En aquesta nova edició de les JEA hi participen els museus amb les col·leccions i/o jaciments arqueològics més representatius de Catalunya, als municipis de Barcelona, Tarragona, Empúries (L’Escala), Girona, Olèrdola, Ullastret, Badalona, Balaguer, Banyoles, Roda de Ter, Gavà, Guissona, Cerdanyola del Vallès, Sabadell i Tàrrega.

Barcelona, 11 de juny de 2024 · Un any més arriben a Catalunya les Jornades Europees d’Arqueologia (JEA), els dies 14, 15 i 16 de juny. Una vintena de museus i jaciments arqueològics obren les seves portes i ofereixen experiències úniques per difondre el patrimoni cultural del país. Les JEA suposen una oportunitat per conscienciar i familiaritzar el públic europeu amb l'arqueologia i els seus reptes. A partir d’esdeveniments originals i festius, els visitants podran descobrir el patrimoni arqueològic: des de visites a espais excepcionalment oberts al públic i xerrades amb els protagonistes de l'arqueologia (arqueòlegs, investigadors, etc.), fins a tallers i activitats per a tota la família (iniciació a les excavacions, jocs i enigmes, etc.).

A més a més, coincidint amb les JEA, arriba la tercera temporada de l’Arqueopòdcast, el pòdcast divulgatiu del Museu d’Arqueologia de Catalunya amb la col·laboració de l’Arqueoxarxa. L’espai sonor català de referència sobre arqueologia comptarà amb una dotzena d’episodis centrats al voltant de l’Antiga Roma, la bioètica i els enclavaments medievals. Els programes es poden escoltar a través del web arqueopodcast.mac.cat i també a través de les principals plataformes de pòdcast.

Programa d’activitats

El Museu de Gavà proposa dissabte 15 de juny la visita guiada per conèixer tots els detalls de la rehabilitació de la cisterna del Castell Eramprunyà.

El Museu d’Arqueologia de Catalunya presenta un ventall d’activitats a totes les seves seus. A Barcelona tindrà lloc el dissabte 15 de juny l’activitat familiar “Detectius del passat”, mentre que diumenge 16 de juny hi haurà jornada de portes obertes i el públic podrà visitar la nova exposició IMPERIVM: històries romanes, a banda de la resta d’espais del museu. A la ciutat grega i romana d’Empúries es farà jornada de portes obertes el diumenge 16 de juny, juntament amb la visita guiada “El barri portuari d’Emporion”. Coincidint amb les JEA, Empúries obrirà al públic l’exposició “Eivissa, Empúries, Ensérunne: El viatge possible. Una experiència virtual” i dissabte 15 de juny oferirà una visita comentada amb les comissàries de l’exposició. A Sant Pere de Galligants, a Girona, el dissabte 15 de juny les famílies poden gaudir de l’activitat “ZOOarqueologia! Els animals de la prehistòria!” i el diumenge 16 de juny hi haurà portes obertes al museu. A Olèrdola s’organitza un joc detectivesc familiar el dissabte 15 de juny, mentre que l’endemà hi haurà jornada de portes obertes al jaciment. Finalment, a la ciutat ibèrica més gran de Catalunya, a Ullastret, s’han programat dues visites guiades el dissabte 15 de juny: una visita guiada a la residència aristocràtica i una altra a l’Illa d’en Reixac. Diumenge 16 de juny hi haurà jornada de portes obertes al jaciment i al museu, i a més a més tindrà lloc el taller familiar “Excavem!” i una visita al jaciment de Castell, a Palamós.

El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona organitzarà jornades de portes obertes als equipaments del Tinglado 4, el Museu i Necròpolis Paleocristians de Tarragona, la Vil·la dels Munts i el Conjunt monumental de Centcelles durant els dies 15 i 16 de juny. El MNAT també proposa el diumenge 16 de juny l’itinerari “Vida i mort a Tàrraco” a la Necròpolis i una visita comentada al Teatre romà.

El Museu de Badalona programa visites guiades a l’exposició “Fang i foc. La ceràmica a Baetulo” el diumenge 16 de juny, mentre que el dimecres 19 de juny organitza la conferència “La ceràmica en els derelictes d’època romana del litoral català”.

El Museu de la Noguera, a Balaguer, organitza la xerrada “Descobrint la plaça Sant Salvador des de l'arqueologia” el divendres 14 de juny.

El Museu Arqueològic de Banyoles presenta els dies 13 i 14 de juny el congrés anual “XI FUNDUS. Jornades sobre el món rural d’època romana. ‘L’economia de les vil·les’” al Museu Darder de Banyoles. D’altra banda, el Parc Neolític de la Draga oferirà una jornada de portes obertes amb dues activitats: “Què ens expliquen els arqueòlegs de la Draga?” el dijous 13 de juny i una visita al jaciment el diumenge 16 de juny.

El Museu Arqueològic de l’Esquerda oferirà una jornada de portes obertes el dissabte 15 de juny i el mateix dia, proposa l’activitat familiar “Veniu a jugar a la Catalunya Carolíngia”. El diumenge 16 de juny el museu oferirà la visita teatralitzada “Any 1314, l’últim senyor de l’Esquerda”.

El Museu de Guissona i Parc Arqueològic de la ciutat romana de Iesso oferirà dissabte 15 i diumenge 16 de juny visites sensorials per descobrir el passat amb els cinc sentits.

El Museu i Poblat ibèric de Ca n’Oliver, a Cerdanyola del Vallès, ofereix jornades de portes obertes durant totes les JEA, els dies 14, 15 i 16 de juny. A més a més, organitza la xerrada “Arqueòlogues i conciliació familiar” el divendres 14 de juny a la Biblioteca Central de Cerdanyola, mentre que diumenge proposa la visita “Fem-les visibles!” a l’exposició temporal “(In)visibles i (O)cultes” i la sortida “Descobrim la Mataró romana (Iluro).

El Museu de Sabadell organitza dimarts 11 de juny la conferència “La vil·la de la Salut (Sabadell). Els treballs i els dies al Vallès rural d’època romana”, l’activitat “Fem un mosaic” el dissabte 15 de juny i una visita guiada a l’ermita de Sant Iscle i Santa Victòria (vil·la romana de la Salut) el diumenge 16 de juny.

El Museu Comarcal de l’Urgell-Tàrrega obrirà portes gratuïtament durant totes les jornades de les JEA, els dies 14, 15 i 16 de juny.

Més informació de la programació d’activitats complerta i imatges a la sala de premsa digital: https://bit.ly/arqueoxarxa-JEA

Museu de Gavà

De martes a viernes de 10 a 14 h y de 16 a 19 h.
Sábados de 11 a 14 y de 16 a 19 h.
Domingos d'11 a 14 h.

Cerrado los lunes (incluidos lunes festivos) los días 1/1, 6/1, 24/6, 25/12, 26/12 y las tardes de los días 5/1, 23/6, 24/12 y 31/12

Servicio de información y reservas del Museo de Gavà 93 263 96 10

Castell d’Eramprunyà

Actualmente, el castillo es objeto de trabajos de investigación y consolidación por lo que el recinto está cerrado al público.

Visita concertada cada segundo domingo de mes (de octubre a junio).

A cargo de los voluntarios de la Unió Muntanyenca Eramprunyà.

Es necesario reservar con antelación en el Museo de Gavà, en el teléfono 93 263 96 10 o en el teléfono de información y reservas 93 263 96 50.

Grupos escolares y grupos organizados, debe reservar con antelación en el Museo de Gavà, en el teléfono 93 263 96 10.

Parc Arqueològic Mines de Gavà

Invierno 16/9 – 15/6
lunes 10 - 14.30 h
martes - viernes 10 - 14.30 h
sábados 10 - 18.45 h
domingos y festivos 10 - 14.30 h

Verano 16/6 – 15/9
martes - viernes 10 - 18.45 h
sábados 10 - 18.45 h
domingos y festivos 10 - 14.30 h

Cerrado los lunes no lectivos, lunes festivos, los días 1/1, 6/1, 24/6, 25/12, 26/12 y tardes de los días 5/1, 23/6, 24/12 y 31/12

Servicio de información y reservas del Parque Arqueológico Minas de Gavà 93 263 96 50

Refugi antiaeri de la Rambla de Gavà

El refugio puede visitarse cada primer domingo de mes en visita guiada. La visita se inicia en el Museo de Gavà y se compone de un itinerario y la visita al refugio.

Es necesario reservar con antelación al 93 263 96 10.

Vil·la romana de Can Valls

Visita guiada cada tercer domingo de mes.

Plazas limitadas. Es necesario realizar reserva en el Museo de Gavà T. 93 263 96 10

Punto de encuentro en el cruce de la Av. Juan Carlos I con la Av. 8 de marzo.